Zwanger en slaapproblemen?
Een zwangerschap kan je slaapritme behoorlijk verstoren en je slaapbehoefte behoorlijk veranderen. De een ligt nachten wakker, terwijl de ander iedere minuut van de dag in slaap zou kunnen vallen.
Goed slapen is normaal gesproken voor jou misschien iets vanzelfsprekends, maar tijdens je zwangerschap kan dit zomaar veranderen. Dat komt door de veranderingen in je hormoonhuishouding. In de eerste maanden van je zwangerschap maak je veel meer progesteron aan, een hormoon dat voor meer slaperigheid en vermoeidheid kan zorgen. Je hebt vaak in de eerste maanden meer behoefte aan slaap. Misschien heb je normaal genoeg aan 7 uur slaap, maar kan je nu wel 10 uur slapen. Luister naar je lichaam en pak deze rust.
Na de eerste drie maanden neemt je energie langzaam weer wat toe en in het laatste trimester kan je almaar groeiende buik ervoor zorgen dat je geregeld wakker wordt. Zoals te verwachten is treden de meeste problemen op tijdens de laatste 3 maanden van je zwangerschap. Het wordt steeds moeilijker om een goede slaaphouding te vinden. Bewegingen van je baby kunnen nu duidelijk gevoeld worden en de druk op je blaas neemt weer toe.
Na de geboorte van je baby zijn er natuurlijk in de eerste 2 tot 3 maanden de problemen die horen bij het jonge moederschap. Door de nachtvoedingen kan je slaap versnipperd raken en is er grote kans op slapeloosheid. Gelukkig is deze situatie tijdelijk, maar soms kan dit toch het begin betekenen van een langduriger slaapprobleem.
Tips die kunnen helpen om je slaapproblemen te verminderen:
- In de laatste paar maanden is het beter om op je (linker) zij te slapen om een betere doorbloeding te krijgen van het onderlichaam. Een speciaal zwangerschapskussen kan daarbij ook helpen. Probeer om niet voor langere tijd op de rug te liggen.
- Als het mogelijk is kan een kort dutje in de middag wonderen verrichten.
- Heb je tijdens de zwangerschap last van rusteloze benen, waardoor je slaap verstoord wordt? Meer bewegen, je benen masseren of een warm bad kunnen helpen!
- Vermijd slaapmiddelen en pas op met kruidenmiddeltjes waarvan weinig over de relatie met zwangerschap bekend is.
- Als je baby er eenmaal is en je slaap wordt vaak verstoord is het handig om ook overdag te slapen wanneer je baby slaapt.
De slaapoefentherapeut kan jou helpen bij:
- Leren inslapen en doorslapen
- Omgaan met onrustig dromen en nachtmerries
- Een goed en gezond dag- en nachtritme
- Gezonde slaaphygiëne
- Het vinden van een comfortabele lighouding in bed
- Verminderen van lichamelijke klachten
- Omgaan met veel denken/piekeren
- Reguleren van stress
- Aanleren van ontspanningsoefeningen
Contactgegevens slaapoefentherapie
Aniek Reijmer-Holmer
Slaapoefentherapeut
T: 0573 - 45 39 10
M: aniek@rubo-oefentherapie.nl
Locatie: Borculo en Ruurlo